Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Πως η άνοδος του Ασιατικού ιμπεριαλισμού εκφράζεται μέσα στις Αμερικανικές εκλογές

Οι Αμερικανικές εκλογές βρίσκονται στον τελευταίο γύρο τους, στον οποίο ως γνωστών αυτή την στιγμή αναμετριούνται η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τράμπ για την προεδρία της Αμερικής.

 Είναι γνωστό πως κύρια χαρακτηριστικά του Τράμπ είναι ο εκκεντρικός χαρακτήρας του (απο τις θέσεις του μέχρι και την κόμμωση του), ενώ της Κλίντον οι κάπως ποιο «κεντρώες» θέσεις της σε σχέση με αυτές του Τράμπ, οτι στην ουσία δηλαδή η Χίλαρι πρόκειται κυρίως για έναν αντί-Τράμπ πόλο. Για αυτό και πολύς κόσμος πιστεύει οτι η Χίλαρι όντας πιο λόγια και «κεντρώα» (κατ´ εμέ πάντως και οι δύο είναι το ίδιο αντιπαθείς) θα κερδίσει τις εκλογές.

 Οι λόγοι που ανέβασαν τον Τράμπ όμως ίσως είναι πολύ πιο σύνθετοι απ´ τον εκκεντρικό χαρακτήρα του, (αυτός αποτελεί κυρίως το «περιτύλιγμα», τον τρόπο με τον οποίο τραβάει την προσοχή πάνω του). Νομίζω για να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο Τράμπ πρέπει να δούμε τι έχει αλλάξει στην παγκόσμια οικονομία (επηρεάζοντας τις Η.Π.Α. φυσικά) και ποιές είναι οι οικονομικές θέσεις του Τράμπ.
 Στο θέμα των οικονομικών θέσεων του Τράμπ (που συνοψίζονται λίγο-πολύ στο «make America great again»), παλαιότερα, είχα δεί να κυκλοφορεί ένα σαρκαστικό βίντεο στο διαδίκτυο, με τον Τράμπ να επαναλαμβάνει κατά πολλές φορές την ονομασία "Κίνα" σε διαφορετικές ομιλίες του. Οι θέσεις του Τράμπ είναι ξεκάθαρα κατά της Κίνας, μια φορά μάλιστα είχε μιλήσει για «βιασμό των Η.Π.Α απο την Κίνα» [1] (λόγια πολιτικά και διπλωματικά αρκετά αιχμηρά) και οικονομικά προτείνει κρατικό παρεμβατισμό κατά αυτηνής (δασμούς κλπ).

 Οι θέσεις αυτές του Τράμπ για την Κίνα δεν είναι τυχαίες. Η άνοδος του Ασιατικού κεφαλαίου έκανε τον Αμερικανό πολίτη κατα πολύ φτωχότερο και του στέρησε την αίγλη της παγκόσμιας κυριαρχίας. Αυτό πάνω-κάτω δηλαδή που συνέβη και στους Ρώσους μετά την διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ., μέχρι που βρήκαν ξανά μια δόση από την αίγλη της παγκόσμιας κυριαρχίας στο πρόσωπο του Πούτιν ως σύμμαχοι των Κινέζων.
 Την ίδια αυτή επιστροφή της αίγλης τάζει και ο Τράμπ («make america great again») φιλοδοξώντας να γίνει ο Αμερικανός Πούτιν, ρόλο που χάρης τον ακραίο χαρακτήρα του φαίνεται ικανότερος της Χίλαρι να καλύψει. Ξέρει δηλαδή αυτό που λείπει από τον μέσο Αμερικανό πολίτη και τάζει πως θα του το δώσει πίσω (πράγμα πέραν των δυνατοτήτων του), για αυτό και θαρρώ πως θα κερδίσει την αναμέτρηση αυτή.


[1] http://www.bbc.com/news/election-us-2016-36185012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου